Com vaig explicar, el dia de Reis va ser un matí fantàsticament nítid entre Catalunya i Mallorca, però també ho va ser al País Valencia i fins i tot també el dia anterior. Vull reportar aquí les observacions del company Miguel Zaragoza des de la Serra d’en Galcerán, situada entre les comarques de la Plana Alta i l’Alcalatén (província de Castelló), serra la qual es considera una de les derivacions del Sistema Ibèric poc abans de tocar mar, tot i que mostra una orientació paral.lela a la costa i això també permetria associar-la a la serralada litoral catalana.
A qui matina Deu li presta ajut, diu el consabut refrany.. I Miguel matina!. El dia 5, abans de l’eixida del Sol sembla que ja havia fet cim en el turó que porta gairebé el seu propi cognom; el Tossal Saragossa (1082 m), màxima prominència de tota la serra. Va mirar cap l’est i allà una mica a l’esquerra per on anava el Sol a fer el seu naixement, es retallava perfectament la Serra de Tramuntana amb l’horitzó. Aquí dalt veiem el Sol fent s’aparició en una imatge amb aparença una mica pictòrica. A l’esquerra, como si fossin onades, els relleus sud-occidentals de Mallorca.
Mateixos relleus amb major ampliació. La maca silueta del Puig Galatzó (1027 m) en el centre esquerra. A la seua dreta Sa Moleta de s’Esclop (928 m)
La part central de la Serra de Tramuntana. Imatge ilustrada amb abundància de denominacions topogràfiques. Dades indicades per Marcos Molina -expert coneixedor en la serra-.
..I en allà? Dons aquí el fotògraf Miguel va dirigir la seva mirada envers la costa d’Alacant i va captar el Cap de Sant Antoni (Xavia), el Puig de la LLorença (Moraira-Alcasar) a 175 km i la característica silueta del Montgó, més propera a Denia. A la dreta del Montgó altres relleus sensiblement més baixos de la zona de Xàvia.
DIA DE REIS DES DE UNA ERMITA
El dia de Reis, abans de trenc d’alba, Miguel va tornar a encaramar-se a la serra i va retratar de nou l’illa!. En aquest cas el seu punt escollit de perspectiva va ser una ermita enfilada dalt d’un altre turó. L’ermita de Sant Joan Nepomucè.
7:58. Una imatge amb una sorprenent lluminositat a pesar de ser tant d’hora, un besllum atmosfèric degut sense dubte als capricis dels nuvols els quals es succeien veloçment darrera el pas d’un front amb plujes unes hores abans. Per altre banda la refracció, augmentada en intensitat per l’aire fred distorsionava la percepció dels cims tot creant un paisatge de semblant màgic u oníric. Si no fos per la vista incontestable del mar podriem tal vegada pensar que estem davant un paisatge d’Utah o d’Arizona en lloc de les muntanyes balears.
Una estona més tard (8:46) ja sense els fantàstics efectes de la llum del moment anterior. Nogensmenys aquí podem apreciar tot el sector divisable de Tramuntana, des de sa Moleta d’Esclop (dreta) fins es Puig d’en Galileu (extrem esquerra). En primer plà la Serra d’Irta (Baix Maestrat) i en ella s’hi percep l’ermita de Sant Benet, tot i que més clarament encara en la imatge precedent.
…UNS MESOS ABANS
16 d’Octubre. La silueta conjunta del Massanella i el Puig Major abans de l’eixida del Sol, des de l’ ermita de Sant Joan.
Excelents perfils uns pocs minuts posteriors. A la part esquerra Sa Mola de Planícia (941 m) seguida de la serra des Puntals. A la zona dreta es Puig Galatzó y sa Moleta des Esclop.
..I JA PER CONCLOURE
Miguel ha ullprès Mallorca des de els turons de llevant en unes quantes ocasions amb seva càmera, de lo qual això ha estat una mostra, per lo que es nota que apart de saber retratar, te bon ull per endevinar els dies que val millor la pena intentar-ho!
Desitjo que en endavant segueixi encertant ocasions de visibilitat magnífica i deleitarnos amb interesants fotografies de mes enllá de la línia del mar!.
..O d’altres horitzonts.
ACTUALITZACIÓ D’ARTICLE!!
El dia 20 de Febrer, Miguel ha fet aquests retrats des de l’ermita de Sant Joan!
L’espectacle del sol ixent per Tramuntana, no podía faltar!. Naturalment no ha estat casualitat sinó que ha anat a cercar-ho expressament. Per cert el dia següent el Sol havia de passar per just el cim del Puig Major, pero les previsions meteorològiques no apuntaven bé (núvols i pluja), així que mes ha valgut prevenir!.. Enhorabona Miguel.
Magnifiques imatges.
A banda de l’aspecte documental d’una observació tant llunyana, en quant a estètica el fons rogenc, amb les tires de nuvols, amb el contrast blavós del mar, el sol a la dreta, …. en conjunt és una imatge esplèndida.
Sobèrbies imatges. La meua enhorabona! :) :) Una nota: crec que part de la maleïda urbanització de Marina d´Or (Orpesa-Ribera de Cabanes) s´albira en l´extrem de la dreta de la primera imatge (les torres d´apartaments, paregudes a uns gratacels).