MALLORCA DES DE EL MONTSENY. Ramón Ibarz.

0270-15 ramonibarzretall
La serra de Tramuntana vista per Ramón Ibarz. Retall de la seva fotografía original amb lleugers ajustaments.

“El 6 de desembre del 2010, vaig tornar a provar sort d’albirar Mallorca des dels cims del Montseny. Precisament un any abans, el mateix dia, ja havia tingut la sort d’obtenir algunes imatges.
Vaig decidir pujar al Turó Gros a 1644 m. d’alçada. Durant la pujada no semblava un dia especialment nítid, era per la tarda, en aquesta epoca de l’any el sol es pon cap 2/4 de 6.
Prop del cim el vent era molt fort, precisament al costat del Turó Gros es troba el Puig Sesolles on el Servei Metereologic de Catalunya té un observatori i les medicions de la força del vent eren de prop de 80 km/h.
Un cop al cim, la força del vent feia difícil mantenir l’equilibri. La vista de Mallorca no era evident, costava de discernir però vaig fer la foto sense tenir molt clar que en sortiria.
Va ser un cop, mirant l’imatge a l’ordinador on vaig poder veure l’abast de l’observació, es veia de punta a punta de la serra de Tramuntana, va ser tota una sorpresa.”
-Ramón Ibarz-

Des de allà dalt Ramón Ibarz va copsar la ondulada línea que defineix la presència de l’illa més enllà de l’horitzó visible del mar. La imatge personalment m’entusiasma des de que la vaig veure per primer cop, en una altre web. L’he retallada una mica per dalt per encabir-la millor.  Resulta definida i al mateix temps aporta aquesta sensació etèria, tant característica de molts perfils remots..  La silueta visible de l’illa sembla suspesa en l’atmosfera, com si es trobés allà per esser contemplada en aquells justs moments i transmetre una placidesa sensorial perfectament equilibrada amb la resta de situacions i formes de la natura!..  Pot evocar també un moment de repòs de la terra, una terra que -com en algunes altres fotografíes també distants- ..s’hi aparenta més unida amb l’aire més que no pas amb l’aigua o altres parts de la terra… A més a més hom es pot imaginar el silenci o el vent  -més real seria el vent de 80 km/h es clar!-,  alomillor quasi “sentir-lo” al ullprendre el paisatge, com si la imatge fos portadora d’una quasi sinestesia natural!.. Si és així, si el lector gaudeix contemplant-la, potser m’estiguin sobrant les paraules. La imatge és pura i pot entrar poèticament en cadascú de manera fluida, sense mediació, alteració, transició de cap mena.. Jo hi sobro.

Pero bé, com que el meu propòsit en aquest blog també és proporcionar informació geogràfica paisatgística de perspectives llunyanes, no m’aparto, diguem que no em faig fora. Entrem en detalls objectius. Aquí a sota, la mateixa  fotografía (millor dit, un nou retall de la mateixa) però amb noms:

0270-15 Ramon Ibarz edit

Els detalls orogràfics que veiem comprenen una extensió que va des un xic a l’est del Puig Ternelles fins molt prop de la Moleta de s’Esclop, al sudoest de la serra, dos punts que disten entre si 55 km.  Es tracta dels dos punts de la serra més separats que passen dels 600 metres.  A banda i banda d’aquests dos turons assenyalats, a la fotografía, els subsegüents relleus quedaven més baixos i per tant ocults per la capa més humida d’aire que hi havia més arràn de mar.
Només en condicions de major sequetat i visibilitat extraordinaria, des de el Turó Gros es podría arribar a copsar una extensió major de paisatge, tot i que saltejada per sectors de línies de mar. Es podrien arribar a copsar fins i tot muntanyes no pertanyents a la Serra de Tramuntana, en concret el Massís d’Artà, en l’àmbit de les serres de LLevant.

puigrosmallorcaret2

En la imatge google del damunt, la línea que hi he sobredibuixat ilustra la distància de les muntanyes assenyalades a la fotografía -es a dir, el Puig Ternelles i sa Moleta de s’Esclop- retratats per en Ramón, a una distancia de 239 km aquella última.  La segona línea te a veure amb lo altre que he dit. En condicions de nitidesa tant extraordinaria com quasi imposible es podrien albirar els altres dos cims assenyalats, molt distants entre ells, gairebé extrems de l’illa mateixa.

..SOBREEIXINT DELS NUVOLS

0239-076 editRamonIbarz

La silueta llunyana de Mallorca vista des de les màximes elevacions del Montseny és un espectacle digne de veure.

Un any abans exacte de la fotografía mostrada -com ell mateix havia 0239-068 editRamonIbarzcitat-. En aquell cas la Serra de Tramuntana, en gran part oculta sota els núvols es mostrava amb una altre estètica. Trobo que també son un parell de fotografies força excelents, amb uns tons de cel que donen força unitaria al conjunt, mentre que els núvols per la seva banda, faciliten la percepció del contrast de les formes, com entitats separades.

Les seves imatges des del Montseny no son les úniques. Alguns altres individuus, per atzar o amb intenció, ho han aconseguit també en alguna ocasió; jo mateix ho he fet!, cuatre dies abans d’estar escribint ara aquestes línies ho he aconseguit des de el Turó de l’Home! (i ho reportaré en un futur reportatge) pero igualment, aquestes d’en Ramón Ibarz, son -per lo menys fins al moment- les que considerava o considero millors i penso que que era important mostrar-les en aquest blog. A més comencen a tenir el valor afeguit dels anys. Han concorregut molts sols i nuvols des de el 2009 i el 2010!.  La fotografía principal que he ensenyat la vaig descobrir en un primer moment a la pàgina de Ropits; després el fotògraf Marcos Molina també va parlar d’ella també en el seu magnífic blog de fotografía paisatgística (per cert més que magnífic!, i ja sense articles malauradament) i bé, en resum ; que és una satisfacció per mi també, donar cabuda a les fotografíes d’en Ramón, el qual a més me les ha enviat personalment, pensó que no podien faltar-hi!.

ombra montseny ramonibarz

L’autor també ha conseguit retratar altres paisatges distants des de el Montseny com ara per exemple el Mont Caro o la Mola de Colldejou. Un dia quan faré un reportatge més general sobre horitzons llunyans des de el Montseny i aleshores les mostraré. Em despedeixo ara amb aquesta bella imatge seva: l’ombra del mateix Montseny projectada vers la llunyania, o en altres paraules, lo més inmediat projectat quasi cap a l’infinit!
Gràcies Ramón!.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s