Enguany fa un any. Cims remots i ultrarremots del Pirineu retratats des del Maestrazgo. x Juanjo D.D.A.

 

Portava temps sense escriure articles i tinc uns quants pendents de publicar. El present és un d’ells i vull aprofitar ara que s’acaba d’acomplir un any per no demorar-lo més, per lo menys aquest. Una visió excelentíssima del Pirineu!, aconseguida per Juanjo Diaz de Argandoña, des d’un dels punts més remots des d’ón és potencialment factible observar-lo i que a més,-i precisament en aquest mateix sentit-, va comportar un nou rècord de distància entre dos relleus de la península ibèrica.
Per altre banda, la panoràmica del Pirineu, abarcant en amplitut un munt de comarques (gràcies també a la gran distància) va resultar una fotografia també fenomenal en molts altres aspectes. Penso que es val ben bé el qualificatiu de suprema. Tot seguit ho mostraré; anem per parts.  De oest a est. Des de l’extrem del Pirineu navarrès fins al gironí, tot ho tenia davant els seus ulls!

Ezkaurre-Bisaurin Edit JuanjoDDA
Entre Peña Ezkaurre, de poc més de 2000 m. a la frontera navarra i el Bisaurín, el primer cim ja de més de 2600 del Pirineu Occidental.

1 edit JuanjoDDA
Des del Bisaurín fins al Gabietu. Entre mig en quant pics destacats. S’aprecien els Picos de l’Infierno i Grand Faché -situats al darrera les xemeneies- i més a la dreta ailladament el Vignemale.

2 edit JuanjoDDA
Entre el Vignemale (inclòs) i el Cotiella. Al mitj esquerra el Massís del Monte Perdido.

3 edit JuanjoDDA
Des del Cotiella fins la Pica de Cerví, ja al Pirineu de LLeida. Entre mig el Massís del Posets, del Aneto, Bessiberris, Comalesbienes.

4 edit JuanjoDDA
Des de la Punta Alta (inclosa) fins el Pic de l’Estanyó (tot i que quasi imperceptible) i entre mig, al centre dreta, la Pica d’Estats!

5 edit JuanjoDDA

Finalment els cims més orientals els quals però ja referiré més en detall línies després.

En suma, un seguit de retalls de la panoràmica obtenida per Juanjo D.D.A. des de un turó del terme municipal de Cantavieja, a la província de Terol, al Maestrazgo -utilitzó la denominació catellana perquè pertany a l’Aragó-. El punt d’observació triat te una cota d’alçada de gairebé uns 1700 metres similar a la del Turó de l’Home; per tant la línia de visió s’esdevenia entre cotes relativament altes.

LA MERDA. UN FACTOR SEMPRE EN CONTRA.

Tot i la gran distància paisatgística aconseguida i la bellesa en si dels relleus que s’hi perfilaven, com veieu també s’apreciava una inequívoca ploma marronosa la qual s’extenia en front de bona part del paisatge. Es tractava bàsicament de contaminació industrial, i sembla que el seu principal focus emisor era la Central Tèrmica d’Àndorra (Terol)  propietat d’Endesa; llurs xemeneies ses veuen bé en en el tercer retall d’abans.  Per altre banda, al sector català el que més s’aprecien eren les clàssiques boires anticiclòniques de la plana de LLeida, boires de ben segur bastant denses però com que es restringuien solsament als nivells de les cotes cotes més enfonssades i des del punt d’observació la línia més llarga de visió potencial no les travessava no impedien la visió dels cims del sector català del Pirineu.

I ara lo maco, a millor resolució; una sel.lecció d’alguns d’aquests retalls i amb les denominacions dels cims assignades per el mateix autor de les fotografies. Per al meu gust reitero que son les millors fotografies del Pirineu fetes des de gran distància. En aquesta primera d’aquí sota s’aprecia el Sector del Vignemale i M.Perdido com a prominències més destacables.

MontePerdidoB edit Juanjo Diaz de Arganoña

Una altre del Pirineu Central. El sector del Posets, Perdiguero i Massís de l’Aneto-Maladeta a la banda dreta, inclouent el Tuc de Mulleres.

AnetoB edit Juanjo Díaz de Argandoña

Nitidesa de fàbula i Fates Morganes

edit compo JuanjoDD

Aquí també, la gran serralada en els seus aspectes de grandesa i majestuositat. Però potser en aquest cas, tant o més fantàstics que els mateixos relleus resultaven els miratges de refracció superior, els quals a més a més eren de gran envergudura i conformant sobre alguns cims diferents “màgics” nivells de varis “pisos”, per tant en aquest sentit son miratges que admeten molt bé el qualificatiu de Fates Morganes!.  Fates morganes totals. Si aquestes esperpèntiques deformacions hagueren aparescuts en alguna o altre fotografia de paisatge feta per exemple mi o per algú altre, ben potser que jo hauria escrit un article específicament al respecte, però havent en les fotografies tants altres aspectes extraordinaris a comentar no em centro sols en elles. Disculpeu.

ElS CIMS MÉS DISTANTS

Aquí van. Un retall amplificat i contrastat de l’extrem més oriental de la panoràmica. Ni més ni menys que uns quants cims del Ripollès!.

És la imatge del rècord de distància entre dos cims ibèrics com he dit, tot superant en uns pocs kilòmetres el rècord en el mateix sentit concret que jo havia aconseguit poc temps abans -el Penyagolosa vist des del Montseny-  i sobre la qual imatge ja vaig escriure un pertinent reportatge.
CantaviejaTorreneules_retxamp_JuanjoDDA

El sobrecontrast a la foto de Juanjo l’he aplicat per tal de facilitar la distinció dels cims més remots (i en aquest cas he estat jo qui ha editat i assignat noms), ja que d’altre manera apenes s’entreveuen.  Però segons va explicar Juanjo, mentre contemplava el panorama es va adonar amb el seu telescopi d’una petita taca blanca en l’extrem dret dels perfils de la zona oriental, una taca que de primer cop d’ull va sospitar que alomillor es podria correspondre amb el Canigó però poc després ja va interpretar que  més aviat seria la silueta del Bastiment. Jo també ho crec que ho va veure, ja que a la fotografia el citat s’aprecia bastant inequívoc. Pero sorpresa, no sols el Bastiments!; jo mateix vaig descobrir que fent un anàlisi algo més pormenoritzat de la seva fotografia, considerant una refracció alta (que penso que obviament es va donar) i aplicant el contrast m’he donat compte que també va quedar retratat fins i tot el Torreneules i el Grà de Fajol!, és a dir, un altre cim de la capçalera del Ter (al igual que el Bastiments) retratat des de la provincia de Terol.  El Torreneules com una silueta més obscura (segurament degut a la seva habitual falta de neu a la cara sud) i el Fajol des de Teròl per tant, rima i tot. Per cert, reitero, només albirable en condicions altament elevades de refracció atmosfèrica, com va ser el cas d’aquell dia, dominat per un potent anticicló força sec en alçada.

En resum dons, unes fotografies excel.lents. Ja era hora que per la meva banda les reportés.
No obstant, algunes d’aquestes imatges (o retalls d’imatge millor dit) si que les podeu haver ja vist anteriorment. Al web de Beyondhorizons.eu hi han escrites algunes entrades envers elles i directament de primera mà per l’autor.

Per altre banda, si voleu fer una comparativa dels panorames amb una representació gràfica obtinguda del simulador panoràmic de Ulrich Deuschle, amb moltes més denominacions dels cims compresos, aquí va l’enllaç respectiu. (click).

4 pensaments sobre “Enguany fa un any. Cims remots i ultrarremots del Pirineu retratats des del Maestrazgo. x Juanjo D.D.A.

  1. Esplèndid, Felicitats pel reportatge!. La muntanya dels aerogeneradors és el port de Sant Just?, fa uns cinc anys baixant el port abans d’arribar a la central d’Escucha em va semblar veure els cims del Pirineu (tarda clara d’hivern i cims nevats), no els he tornat a veure (paso de dues a tres vegades l’any), potser com dius l’omnipresent xemeneia d’Andorra enterboleix massa, normalment es veu la franja de merda a l’horitzó.

    • Gràcies Carlos, m’en adono ara del teu missatge. La muntanya dels aerogeneradors ara mateix no et se dir (tinc tendència a voler averiguar més el que hi ha lluny que el que hi ha aprop jaja), però després t’ho miro i t’ho dic. Salutacions.

  2. Retroenllaç: Mallorca des d’Aragó i Aragó des de Mallorca | Horitzons llunyans

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s